S-A DAT STARTUL UNEI CAMPANII DE INFORMARE CU PRIVIRE LA PREGĂTIREA POPULAȚIEI ÎN CAZUL UNUI SEISM… „NU TREMUR LA CUTREMUR”

S-a lansat o nouă campanie națională. Este vorba despre proiectul „Nu tremur la cutremur”, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Scopul principal al campaniei este de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.

Într-o declarație publică, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed ARAFAT, a prezentat detalii despre desfăşurarea campaniei, utilitatea acesteia, precum şi alte aspecte relevante despre pregătirea pentru seism.

„Este normal ca populaţia să fie informată şi instruită. Sunt mai multe modalităţi care sunt aplicate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi de celelalte structuri implicate. Una dintre ele este pregătirea la faţa locului, exerciţii în şcoli desfăşurate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă cu copii, informarea publică prin pliante şi alte materiale.”, a declarat Raed Arafat.

Specialiștii spun că dacă oamenii se informează vor fi mai pregătiți pentru a face față unor astfel de situații, unde natura doboară forța omenească.

„Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire … să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât, populaţia să fie pregătită şi pe acest tip de risc.”, a declarat inspectorul general al I.G.S.U., colonel Nicolae Cornea.

Proiectul campaniei de informare şi pregătire a populaţiei pentru cutremur se bazează pe necesitatea transmiterii către populaţie a unui mesaj unitar, ce conține informaţii corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur. Astfel, oamenilor le sunt aduse la cunoştinţă informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.