INDIFERENT CĂ SUNT BIO SAU NU, UNELE ALIMENTE SUNT LA FEL DE NESĂNĂTOASE PENTRU ORGANISM

Bio“, „organic“ sau „eco“ ar trebui să definească acelaşi tip de produse alimentare. Este vorba despre cele care nu au în conţinut mai mult de 5% ingrediente sintetice, chimice, hormoni şi care nu prezintă organisme modificate genetic. Potrivit statisticilor realizate la noi în ţară, interesul pentru această ramură a crescut considerabil în ultimii ani. Atenție însă, nu toate alimentele sunt sănătoase!

Un lucru care a fost evidenţiat prin mai multe studii internaţionale este acela că alimentele bio sunt mai puţin nocive decât cele tradiţionale. Există însă câteva condiţii pentru ca un produs să fie organic:

CONDIȚII PENTRU CA UN PRODUS SĂ FIE ORGANIC
– Potrivit reglementărilor Comisiei Europene, un produs alimentar este considerat organic dacă cel puţin 95% din ingredientele sale sunt organice.
– Agricultura organică presupune creşterea grânelor, fructelor şi legumelor fără pesticide de sinteză, fără tratamente chimice. Acestea trebuie să provină din seminţe care nu au fost modificate genetic.
– Pentru agricultura eco, pregătirea pământului ce urmează a fi cultivat durează aproximativ doi-trei ani, timp în care comisii ale organismelor de certificare fac inspecţii regulate.
– Recolta nu este prelucrată cu niciun produs chimic.
– Eventualii conservanţi utilizaţi trebuie să fie naturali, obţinuţi pe cale ecologică.
– Carnea organică, la fel ca şi laptele şi ouăle organice trebuie să provină de la animale crescute cu mâncare organică, fără hormoni şi fără antibiotice.

Chiar și așa, indiferent că sunt bio sau nu, unele alimente sunt la fel de nesănătoase pentru organism. Este cazul grăsimilor saturate de origine animală şi al zahărului. Oricare ar fi sursa lor, aceste alimente sunt nerecomandate consumului regulat.