25 iunie, dată care marchează Ziua Internaţională a Navigatorului, ar fi trebuit să reprezinte un motiv de bucurie pentru marinarii români. În realitate, navigatorii rămân doar cu pasiunea pentru această meserie, întrucât salariile nu mai sunt ce au fost, iar tinerii nu mai par interesați să plece pe mare.
La nivel mondial, există aproximativ un milion și jumătate de marinari, iar vapoarele transportă nu mai puțin de 12 miliarde de tone de marfă pe an.
Familia navigatorilor români începe să numere din ce în ce mai puțin membri, iar acesta este un motiv de îngrijorare. Marinarii sunt prost plătiți şi nu de puține ori cad victime ale falselor companii de crewing. Astfel, cei tineri nu mai sunt tentați să se îndrepte către mare, asta cu toate că în anii trecuți meseria de navigator era extrem de dorită.
Potrivit ITF şi Sindicatului Liber al Navigatorilor, din totalul agenţiilor de crewing din ţara noastră 25% funcţionează ilegal. Ziua Internațională a Navigatorului a fost instituită în anul 2010, la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Manila.
Leave a Reply