Peste 50 000 de asistenți medicali generaliști care au absolvit școli postliceale până în anul 2010 pot obține recunoașterea diplomelor în Uniunea Europeană. Şi asta după absolvirea unor cursuri de completare ce vor dura aproximativ un an.
Până nu demult, asistenții medicali absolvenți ai școlilor postliceale, care voiau să se angajeze în străinătate erau nevoiți să susțină examene pentru echivalarea studiilor. Cei afectați erau asistenții care au absolvit înainte de 2010, atunci când normele Uniunii Europene au fost implementate în țara noastră. Ministerul Sănătății a obținut revizuirea directivei care va permite în cele din urmă recunoașterea calificărilor profesionale.
România este cel mai mare exportator de asistenți medicali din Uniunea Europeană. Exodul personalului medical continuă în condițiile în care și așa țara noastră duce lipsă de personal calificat. Asistenții medicali care doresc să lucreze în sistemul sanitar din străinătate și doresc echivalarea acestor studii se pot înscrie la școlile postliceale de stat care vor fi acreditate de către Ministerul Educației Naționale. Durata completării studiilor nu va depăși un an.
Leave a Reply