Boboteaza prăznuită pe 6 ianuarie, urmată de ziua Sfântului Ioan marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. Credincioşii spun că apa sfințită de Bobotează are puteri deosebite. Și asta deoarece sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.
Și preoții susțin că apa sfinţită la biserică în ziua de Bobotează şi luată de credincioşi are puteri miraculoase și nu se strică niciodată. Însă, secretul ca aghiasma să dea roade stă în credinţa pe care o are cel care o foloseşte! De asemenea, se obişnuieşte ca oamenii să bea din agheasma mare timp de opt zile consecutiv, din ajunul Bobotezei până la încheierea Praznicului, adică până la 14 ianuarie. După această zi apa sfinţită se poate lua numai după spovedanie.
Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în ziua de Bobotează, se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forţele malefice. Agheasma mare, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului. Agheasma este apa „vie”, este leacul care revigorează trupul şi sufletul, alungă bolile şi spiritele malefice din viaţa noastră.
Insa…..
Leave a Reply