Arhive

Credincioșii musulmani încep postul din luna Ramazan

Postul Ramazan este cea mai importantă perioadă a anului pentru credincioşii musulmani; sunt zilele în care s-a scris Cartea Sfântă a Islamului.

Islamul este una din marile religii ale lumii contemporane şi cuprinde peste 25% de credincioşi din populația globului având două mari curente: sunniţi şi şiiţi. Populaţia islamică din România aparţine ramurii tradiţionaliste Sunnite.

Anul acesta musulmanii încep luni, 11 martie 2024, postul din luna Ramazan, considerat cel de-al treilea stâlp al credinței islamice. Învățăturile islamice impun ca, timp de 30 de zile, credincioșii să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post și rugăciuni, pentru primenirea corporală și mentală.

Potrivit perceptelor religioase, postul și efectuarea celor cinci rugăciuni (namaz) zilnice, de preferat în cadrul lăcașurilor de cult (geamii), sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective (iftar), pe care musulmanii înstăriți le împart cu prietenii, persoanele defavorizate, rudele și vecinii. În aceeași perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor (sahur/temeș) este servită în familie.

Pentru a marca semnificația deosebită a acestei luni Ramazan, slujbele din geamii (mukabele) încep cu citirea Coranului cel Sfânt, urmate de predici speciale ale imamilor (preoți musulmani), la care participă femeile, iar seara se oficiază alte slujbe (teraavih), specifice lunii de post cu participarea bărbaților, cât și a femeilor din comunitate.

Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.

Musulmanii se obligă să facă milostenie în mod regulat, sub forma Zakat (unul din cei cinci stâlpi ai Islamului) sau Sadaka (donația voluntară). În timpul lunii Ramazan, răsplata divină pentru cei care fac acte de caritate este considerată a fi mai mare. În consecință, mulți musulmani oferă mai mult în timpul acestei luni.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr gecesı), celebrată anul acesta în noaptea de 5 aprilie. În această noapte, Allah i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul, și, de asemenea, tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite