Arhive

BUNA VESTIRE, CEA MAI VECHE SĂRBĂTOARE A MAICII DOMNULUI

Creștinii ortodocși au sărbătorit Buna Vestire! Praznicul marchează momentul în care Fecioara Maria primeşte, de la Arhanghelul Gavriil, vestea că este aleasă de Dumnezeu să devină „scara cerească pe care S-a pogorât Dumnezeu”. Evenimentul este marcat aşa cum se cuvine în cântările bisericești.

În fiecare an, la 25 martie, prăznuim prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, numită Buna Vestire sau popular Blagovestenia. Este praznicul în amintirea zilei în care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare că îl va naște pe Mesia. Sărbătoarea este marcată cu nouă luni înainte de nașterea cu trup a Domnului.

Credincioșii care țin postul Paștelui au în această zi dezlegare la pește.

Comercianții s-au pregătit din timp pentru Buna Vestire. Vitrinele pline cu pește și-au așteaptat clienții cu prețuri pentru toate buzunarele.

De dimineață creștinii s-au strâns în număr mare la biserică. Au ascultat pioși Sfânta Liturghie și s-au rugat pentru sănătate și iertarea păcatelor. Oamenii spun că important este să consumi pește în ziua de Buna Vestire.

In popor se spune că 25 martie este ziua în care cântă pentru prima dată cucul. Acesta este cel care vestește lucrurile importante în viața omului. Tot el este perceput ca pasărea care anunță venirea primăverii. Tradiția populară spune că cel care aude cântecul cucului, dacă număra de câte ori cântă, va ști câți ani mai are de trăit. Pentru că ziua este aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, pentru că este păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. Postul Paștelui este cel mai greu de peste an. In cele 48 de zile de post, credincioșii au doar două dezlegări la pește. Următoarea va fi în ziua de Florii.