Arhive

CONSULTAŢII DE PREVENŢIE ŞI MONITORIZARE A BOLILOR CRONICE ÎN SPITALELE DIN ROMÂNIA

Pe lângă apariţia cardurilor de sănătate, pe care fiecare pacient asigurat prin sistemul de asigurări sociale de sănătate va fi obligat să îl deţină, în sistemul de sănătate au apărut şi alte schimbări. Acestea vizează atât spitalizarea, cât şi prevenţia diferitelor afecţiuni. Prima se va face resimţită la nivelul biletelor de trimitere eliberate de către medicii de familie.

Biletele de trimitere vor putea fi transmise către specialişti sau ambulatoriu şi online. Potrivit reprezentaţilor CJAS acest sistem va fi funcțional odată cu implementarea dosarului electronic de sănătate al pacientului. Important de menţionat este și faptul că se vor introduce consultaţiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, evaluare realizată cu ajutorul riscogramei.

„Pentru creşterea accesului asiguraţilor internaţi la medicamente şi pentru creşterea eficienţei în utilizarea sumelor contractate de spitale cu Casa de Asigurări de Sănătate, a fost creată posibilitatea ca medicii de familie şi medicii de la specialităţile clinice să poată elibera, pentru pacienţii internaţi cu boală cronică confirmată, prescripţie medicală pentru medicamentele şi materialele sanitare. În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital”, a precizat Dragoş Poteleanu, preşedintele CJAS Constanţa.

Pe de altă parte, pacienţii care suferă de boli cronice vor beneficia de consultaţii şi monitorizare activă. Printre afecţiunile încadrate în această categorie, se numără bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip II, astmul bronşic, boala cronică respiratorie obstructivă dar și bolile cronice de rinichi.