Arhive

CAUZELE ŞI FACTORII DETERMINANŢI AI APARIŢIEI ENTEROCOLITEI

Enterocolita este o afecţiune a tractului digestiv determinată de infecții diverse. Acestea pot fi provocate de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți. Manifestările obișnuite ale enterocolitei sunt emisia de scaune numeroase, moi, însoțite sau nu de greață, vărsături, dureri abdominale, febră și alterarea stării generale.

Sezonul vară-toamnă se asociază cu frecvența maximă a cazurilor de enterocolită. Însă există și agenti infecțiosi implicați preponderent în îmbolnăvirile apărute în sezonul rece cum ar fi -Virusul Norwalk sau rotavirusurile. De asemenea, răspândirea infecțiilor pe cale digestivă este favorizată de factori economico-sociali cum ar fi nivelul de salubritate, aprovizionarea deficitară cu apă sau igiena individuală si precară.

Prevenirea enterocolitei este posibilă prin respectarea regulilor de igienă individuală: spălatul mâinilor cu apă și săpun înaintea oricărei mese sau spălarea eficientă a alimentelor sunt doar câteva. Dar ce alimente sunt recomandate în perioada sezonului cald?

Specialiștii recomandă în perioada sezonului cald alimente cât mai ușoare.
De asemenea, atrag atenția a nu consuma în lunile de vară alimente pregătite cu o zi înainte, decât dacă au fost păstrate la frigider. În cazul în care apar anumite simptome ale bolii aceștia vă reamintesc să vă prezentați la medic de urgență.