ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII SĂRBĂTORITĂ PE 23 APRILIE

Peste 100 de ţări din întreaga lume, printre care şi România, celebrează Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Sărbătoarea mondială, este un omagiu adus oamenilor de litere pentru contribuţia semnificativă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii. Ziua Cărţii şi a Drepturilor de Autor a fost instituită pe data de 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, încă din anul 1995.

Ziua de 23 aprilie una simbolică pentru literatura universală, întrucât, la această dată şi în acelaşi an – 1616 – s-au stins din viaţă celebrii scriitori William Shakespeare şi Miguel de Cervantes. Aceeaşi zi se leagă, totodată, de biografiile altor autori de renume precum Garcilaso de la Vega, William Wordsworth sau Maurice Druon.

În ciuda tuturor foloaselor pe care le aduc cărțile, în zilele noastre, când elevii se dezlipesc cu greu de calculator, trebuie să se depună un efort pentru a-i convinge pe elevi să mai renunțe din când în când la activitățile adolescentine în favoarea lecturarii unei cărți.

Instituirea acestei sărbători la o dată importantă din calendarul creştin – Ziua Sfântului Gheorghe şi a patronului catalan Sfântul Jordi – are legătură şi cu o veche tradiţie de peste nouă decenii, practicată în Catalonia. Acolo, pe 23 aprilie, se obişnuia să fie dăruite celor dragi cărţi şi un trandafir roşu. Mai târziu, ideea s-a extins în librăriile din întreaga Spanie, care, în Ziua Sfântului Gheorghe, ofereau câte o floare pentru fiecare carte vândută.