Situaţie grea pentru reprezentanţii autorităţilor locale din Năvodari. CEDO a dat câştig de cauză firmei care doreşte să construiască o groapă de gunoi industrial la Năvodari. Consilierii locali, alături de viceprimarul Florin Chelaru se opun acestei decizii și sunt hotărâţi să demisioneze în bloc, dacă vor fi obligați să elibereze autorizaţia de construire.
Din punct de vedere legal, primăria Năvodari trebuie să acorde autorizaţia de construire a depozitului de deșeuri în maximum 3 luni de la data comunicării hotărârii de către CEDO. Și pentru că în groapa respectivă ar urma să fie depozitate deşeuri de escavare din minereuri, produse chimice din sulf, fosfor şi multe alte substanţe considerate periculoase, viceprimarul Florin Chelaru susține că nu vrea să semneze autorizația. Potrivit autorităților, zona în care ar urma să fie construit depozitul se află la numai 2 kilometri şi jumătate de oraş, iar în cazul unei scurgeri accidentale, atât localitatea cât şi partea de litoral ar putea fi compromise.
Florin Chelaru declară răspicat: Primăria Năvodari refuză să accepte ca oraşul să devină groapa de gunoi a Europei. Astfel că, reprezentanții autorităților locale au cerut deja revizuirea hotărârilor care au stat la baza deciziei CEDO şi suspendarea aplicării sentinţei instanţei europene.
Dacă demersul administrației nu va avea succes, Florin Chelaru susține că nu va semna autorizaţia de construire a depozitului. Viceprimarul preferă să demisioneze întrucât nu vrea să fie responsabil pentru o posibilă distrugere a mediului înconjurător.
La conferința de presă organizată de autorități a fost prezent și un preot care a vorbit în numele locuitorilor din Năvodari. Acesta spune că oamenii sunt gata să protesteze chiar și la Bucureşti. În 2010 administrația locală a organizat și un referendum pe tema gropii de deșeuri. Mai mult, 90 la sută din locuitorii oraşului s-au declarat împotriva proiectului.
Depozitul ar trebui să se întindă pe 150.000 de metri pătrați, foarte aproape de stațiunea Mamaia și tabăra Năvodari. Potrivit autorităților locale dacă se va construi acest centru, zilnic, s-ar procesa peste 600 de tone de deșeuri toxice aduse din toată Europa. Printre aceastea păcură, ulei industrial, azbest, cianuri sau clei. Primăria din Năvodari speră la o revizuire a hotărârilor care au stat la baza deciziei CEDO dar şi suspendarea aplicării sentinţei. Mai ales că în România proiectul a făcut obiectul unui proces în urma căruia mai multe persoane au fost condamnate la închisoare, iar societatea în cauză a fost sancționată cu amendă penală.
Leave a Reply