Arhive

UN TÂNĂR A PUS LA PUNCT UN PROCEDEU DE DEPISTARE RAPIDĂ A CANCERULUI CEREBRAL

Experiența traumatizantă prin care a trecut l-a adus în pragul unei descoperiri care ar putea salva mii de vieți. Un elev constănțean ar putea revoluționa medicia românească, după ce a pus la punct un procedeu de depistare rapidă a cancerului cerebral. Proiectul a primit deja medalia de aur la nivel național, iar tânărul îl va prezenta și la un concurs international din Statele Unite ale Americii.

Descoperirea lui Dragoș Șerban a pornit chiar de la suferința acestuia. Anul trecut, băiatul s-a trezit cu o umflătură la picior, iar medicii l-au diagnosticat cu tumoră. Urma ca băiatul să aștepte o lună de zile pentru ca investigațiile medicale să stabilească natura tumorii, malignă sau beningă. Numai că tânărul a mers la operație de urgență, până a primit rezultatul.

A fost și momentul în care Dragoș a decis că trebuie să facă ceva pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să aștepte atât de mult un rezultat de care viata lor ar putea depinde. L-au ajutat cunoștințele dobândite la Liceul de Informatică și încet încet a reușit să pună la puna la punct un algoritm matematic pe baza de inteligență artificială cu ajutorul căruia stabilește pe loc dacă o tumoră este sau nu canceroasă.

Pentru a finaliza proiectul tânărul a muncit mai bine de șase luni de zile. Iar efortul i-a fost răsplătit la Concursul Național de Știinte unde a primit premiul absolut. Asta ii dă dreptul să meargă la un concurs de proiecte care va avea loc în luna mai, la Houston. Algoritmul are o acuratețe de 90% , iar tânărul intenționează să înregistreze proiectul la OSIM. Colegii lui Dragoș sunt mândri de reușita lui și recunosc ca le-ar plăcea să îi calce pe urme.

Dragoș nu se află la prima performanță. A mai câștigat medalii și la concursurile organizate de NASA și știe deja și ce cale va urma în momentul în care va termina liceul. Vrea să meargă în Anglia să studieze la o universitate de prestigiu.

foto: Observator de Constanța