Orice rest organic trebuie să se întoarcă în sol, nu să fie ars. În Moldova curățarea suprafețelor de pământ prin ardere este răspândită ca o cauză a sărăciei și a lipsei cunoştinţelor în ceea ce priveşte deșeurile vegetale. Declaraţia aparţine academicianului Andrei Ursu, expert în pedologie.
Pentru a da naștere altor produse organice și pentru a îmbunătăți calitatea solului cu elemente nutritive pentru alte plante, resturile vegetale nu trebuie arse. Solul are o viață mult mai activa decât o vedem noi la suprafață. În interiorul său se produc multe procese, nu doar din punct de vedere ecologic, dar și ca refugiu pentru alte viețuitoare.
Prin arderea materiei organice se distruge microflora solului și se pierd capacitățile fertile ale acestuia. Din punct de vedere ecologic, resturile vegetale ar trebui să rămână în sol pentru a îmbogăți cantitatea de minerale ale pământului.
Specialiștii îndeamnă agenții economici să găsească soluții de dezvoltare a economiei verzi
Potrivit art.115 din Codul Contravențional, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale se sancţioneazăcu:
amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale (2-3 mii de lei) aplicată persoanei fizice;
amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale ( 8-10 mii de lei) aplicată persoanei juridice.
Anul acesta, pompierii au fost alertati în cazul a 657 de incendii de vegetație și gunoiști. Pentru a preveni aceste dezastre ecologice, se recomandă ca populația să colecteze deșeurile separat, iar resturile vegetale și frunzele să le acopere cu sol. Astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare și se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrașămant natural pentru terenurile agricole.
Leave a Reply