Arhive

PRIMELE DECESE PROVOCATE DE BOALA LIMBII ALBASTRE AU FOST ÎNREGISTRATE LA BUZĂU

Vecinătatea Dobrogei cu zonele afectate de extinderea bolii limbii albastre la animale a determinat autorităţile să intre în alertă. Edilii anunţă că vor fi luate toate măsurile, pentru a fi prevenită extinderea virusului care a afectat deja judeţele Buzau, Vrancea şi Prahova.

Primele decese provocate de boala limbii albastre au fost înregistrate la Buzău, acolo unde virusul a afectat ovinele, dar şi bovinele şi caprinele din 12 localități. Două animale moarte și peste o sută bolnave este bilanțul la nivel național, iar îngrijorător este faptul că acesta crește de la o zi la alta.

Chiar dacă nu se transmite la om, efectele bolii sunt resimţite de producători în limitarea exporturilor şi pierderi financiare considerabile.

În plus, preţul cărnii ar putea să scadă în următoarea perioadă ca effect al imbolnăvirilor.

Singura metodă de apărare este prevenţia, tocmai de aceea autoritățile de la malul mării au întocmit, la nivelul Prefecturii Constanța un Comitet special. Important este ca fiecare fermier să supravegheze animalele în această perioadă, pentru că boala are caracter sezonier și se manifestă mai ales pe timpul verii și la inceput de toamnă.

Chiar dacă la Constanța nu au fost semnalate pînă acum cazuri de boala limbii albastre, focarul localizat la Buzău se poate extinde. Fermierii dobrogeni spun că ar trebui ca Guvernul să se implice în eradicarea animalelor bolnave și nu prin decretarea măsurii de carantină. De asemenea, ei solicită ca, în situația în care se va ajunge la o decimare a animalelor, să fie despăgubiți de statul român.