SFÂNTA SĂRBĂTOARE ORTODOXĂ TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL ESTE ULTIMA DIN CADRUL ANULUI BISERICESC

In fiecare an pe data de 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta s-a născut în cetatea Orini ca fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de “Inaintemergătorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos.

In calendarul ortodox, ziua este trecută cu cruce roșie pentru că marchează moartea celui mai important profet al lui Iisus. Conform Evangheliei, Irod, în cadrul sărbătorii zilei sale de naștere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

La Medgidia bisericile au fost pline. Creștinii au venit dis de dimineață pentru a participa la slujbă. Pentru fiecare această zi are o importanță deosebită. Ei au aprins lumânări și s-au rugat.

In această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat ca să nu se mănânce pepeni, pentru că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot in aceasta zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea este ruptă cu mâna.