CREȘTINII ORTODOCȘI AU INTRAT ÎN SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ

Creștinii ortodocși se află în această perioadă în Săptămâna Luminată! Aceasta reprezintă începutul a 50 de zile de sărbătoare care se vor termina la Pogorârea Sfântului Duh, adică de Rusalii. În acest interval, slujbele Bisericii sunt deosebite de cele din restul anului. Toate cântările şi citirile din Săptămâna Luminată fac referire directă la Învierea din morţi a Mântuitorului.

Din Duminica Învierii Domnului, în Biserica Ortodoxă începe o nouă perioadă liturgică a anului bisericesc, numită perioada Penticostarului. Slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile Împărăteşti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii lui Hristos.

Această perioadă se distinge din punctul de vedere spiritual prin luminozitate, frumuseţe şi bucurie a întregii creaţii, ceea ce se exprimă prin rânduieli cultice cu totul specifice care se săvârşesc în Biserică. În tot acest timp, creştinii trebuie să se salute cu urarea ”Hristos a Înviat” şi de la Înălţare, ”Hristos S-a Înălţat”, urmată de răspunsul ”Adevărat a Înviat” şi ”Adevărat S-a Înălţat”.

foto: ziuanews.ro