Arhive

SERVICII PSIHOLOGICE GRATUITE DE LA 1 IUNIE

Sănătatea mintală și sufletească a românilor a intrat în atenția specialiștilor. După multe demersuri ce au vizat obținerea decontării pentru servicii psihoterapeutice, normele noului Contract cadru se pare că în sfârsit implică și posibilitatea încheierii de contracte cu medici, astfel încât un număr reprezentativ de pacienți să beneficieze de servicii psihologice decontate.

Mai exact, de la 1 iunie pot fi accesate toate metodele terapeutice, dar şi cele de intervenţie. Deşi proiectul de lege stabileşte clar că unui psiholog i se decontează trei intervenţii pe zi cu trimitere de la medicul specialist. Potrivit legii, pot merge la psiholog pacienţii care primesc trimitere de la un neurolog, diabeticii, persoanele cu probleme de greutate, cei care suferă de cancer sau de boli de sânge precum şi persoanele care au trimitere de la ORL-ist, ortoped, reumatolog sau nefrolog.

SERVICIILE PSIHOLOGICE SUNT NECESARE POPULAȚIEI
„Autorităţile au acceptat ca serviciile psihologice furnizate către cetăţenii români să corespundă într-o oarecare măsură necesarului populaţiei, şi aceasta doar dintr-o perspectivă calitativă, şi nu cantitativă. Rămâne în continuare deficitară situaţia psihologilor care îşi desfăşoară activităţile în sistem, deoarece remunerarea acestor servicii a rămas la un nivel inferior unei consultaţii medicale.” a declarat dr. Mihai Aniţei, reprezentant al Colegiului Psihologilor din România

Psihologii sunt sceptici cu privire la deconturi, având experiențele anului trecut când au desfășurat servicii care se așteptau a fi decontate și totuși banii nu au fost virați.

Tot specialiștii ne spun care sunt beneficiile consilierii psihologice.

Deși sănătatea mintală este la fel de necesară precum cea fizică, românii nu își permit financiar să acceseze servicii psihologice. Ajutorul din partea Casei Naționale de Asigurări ar fi benefic pentru mii de români

În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.