SĂRBĂTOAREA ÎNALȚAREA DOMNULUI REPREZINTĂ ULTIMUL EVENIMENT DIN VIAŢA PĂMÂNTEASCĂ A LUI IISUS HRISTOS

Inălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Inviere, în Joia din săptamana a VI-a, după Pașta. Sărbătoarea este cunoscută în popor si sub denumirea de Ispas. În această zi creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.

Inălțarea Domnului este prăznuită totdeauna în Joia săptămânii a șasea după Paste, adică la 40 de zile după Inviere. Ea este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, despre care amintesc Constițutiile Apostolice.

In Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Inălțării Domnului este și ziua dedicată pomenirii Eroilor neamului. In toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor Eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă. Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente din anii 1999 şi 2001, care au proclamat această zi ca sărbătoare naţională bisericească. Pentru acești eroi s-a ținut un moment de reculegere și de către elevi.

Bisericile au fost pline de credincioși. Fiecare dintre aceștia s-a rugat și a aprins lumănări. Ce importanță are această zi pentru ei?

În această zi , în unele zone ale țării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru ca Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Inălțării. In alte zone, fetele și feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare. Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Inălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai.Așadar este o zi importantă pentru noi credincioșii. Fie ca aceasta să fie una deschizătoare a unor vremuri mai bune. Dar asta depinde și de noi, oamenii care ar trebui să devenim mai toleranți și mai ales mai credincioși.