RÂURILE MICI SUNT PE CALE DE DISPARIȚIE DIN CAUZA CONSTRUCȚIILOR ILEGALE

Organizațiile de mediu trag un semnal de alarmă. Râurile mici sunt pe cale de dispariție din cauza construcțiilor ilegale a lacurilor de acumulare și lipsa în mai multe localitați din țară a stațiilor de iepurare pentru apele reziduale..

Problema se agravează și prin faptul că nivelul consumului de apă în localitățile rurale sporește constant, prin utilizarea apelor din fântâni, pentru instalații sanitare, producând, inevitabil, cantități mai mari de apa menajera.

Directorul Agentiei Apele Moldovei, Veaceslav Vladicescu, a enumerat mai multe soluții, care ar îmbunătăți situația râurilor mici și mijlocii din țară.

În primul rând, eliminarea surselor de poluare, minimalizarea acestora pe cat e posibil. În al doilea rând, curățarea izvoarelor și verificarea apei: să fie suficientă.

Trebuie de urmărit ca aceste râulete sa nu fie indiguite pentru irigare, pentru adăpatul vitelor. Raulețele trebuie sa aibă un curs continuu pe parcursul întregului an, să nu fie secate.

Responsabilii din cadrul Ministerului Mediului susțin că oamenii, precum și autoritățile publice locale trebuie să conștientizeze rolul pe care-l au în păstrarea râurilor curate și nepoluate.