PESTE 100.000 DE CREDINCIOȘI ISLAMICI SE PREGĂTESC PENTRU POSTUL RAMAZANULUI

Cei 100.000 de credincioşi de confesiune islamică din România intra sâmbătă 28 iunie, odată cu răsăritul soarelui, în postul aspru de primenire spirituală morală şi trupească al Ramazanului. Luna postului, a fericirii, a iertării, Ramazanul este cea de-a noua lună a anului islamic și este considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani.

Pe întreaga perioadă a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele, pe bolta cerească
Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle(muchiabele), începând în fiecare dimineţă cu citirea Coranului, urmat de predici obligatorii ale imamilor, la care participă şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih(teravi), cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.

Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte. Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi), celebrată anul acesta este în noaptea de 23/24 iulie. În această noapte se spune că s-a coborât şi Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia spune, deasemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite.