Clădirile simbol ale Constanței sunt tot mai afectate de trecerea timpului și de nepăsarea autorităților. Din păcate, și Moscheea Carol I se află în prezent într-o stare avansată de degradare. Pereții lăcașului de cult sunt afectați de umezeală, iar subsolul se macină. Oamenii se tem de ce s-ar putea întâmpla dacă nu se găsesc rapid fonduri pentru renovare.
Construită în 1910- 1911, Moscheea a fost ridicată în zona istorică a Constanței, de regele Carol intai, în semn de respect pentru cultul musulman. Realizată din piatră, cărămidă și beton armat, a intrat rapid în rândul construcțiilor importante din Constanța. Este stilul egipteano-bizantin cu motive românești și are o ușa din marmură neagră cu incrustații de bronz iar coloanele interioare sunt din marmură. Frumusețea și coloritul lăcașului au fost afectate de umezeală iar structura s-a fisurat în nenumărate locuri. ( sunt cadre cu motive decorative, din interior dar si cu turnul din exterior )
Cu adevărat afectat este subsolul clădirii unde pereții s-au crăpat .Tenciuala se desprinde cu ușurință iar starea întregului monument , este pusă sub semnul întrebării.
Din cauza lipsei de căldură constantă pereții se contractă și transpiră. Umiditatea excesivă a afectat și bunurile din interior. Covorul tradițional, de o frumusețe impresionantă ce are 144 de metri și o greutate de 500 de kilograme, a fost și el deteriorat. (sunt imagini cu el)
Moscheea Carol I reprezintă o piesă importantă a culturii locale. Cele peste 130 de trepte, le îndreaptă pașii turistilor la înălțime de unde pot vedea marea și centru vechi al orașului.
Pentru renovarea lăcașului de cult sunt necesare câteva sute de mii de euro. Singura șansă ca lucrările să înceapă o reprezintă o finanțare din partea Guvernului.
Leave a Reply