COLEGIUL NAȚIONAL „KEMAL ATATURK” DIN MEDGIDIA, O INSTITUȚIE EMBLEMATICĂ

Colegiul Național „Kemal Ataturk” a devenit este o instituție emblematică. Înfiinţată în anul 1995, unitatea de învățământ funcţionează și astăzi pe baza unui protocol de colaborare româno-turc. Este unicul liceu din ţară cu profil teologic musulman, dar şi singura unitate care oferă elevilor externi cazare şi masă gratuite în internat.

În 1995, actualul Colegiu Naţional ”Kemal Ataturk”, a pornit la drum cu două clase. Astăzi se mândrește cu sute de elevi și are un rol important în transmiterea valorilor spirituale în rândul generaţiilor turce şi tătare. În cadrul unității de învățământ studiază și elevi români care pe lângă programa obișnuită au ocazia de a cunoaşte tradiţiile etniei.

Predarea limbii turce şi a disciplinelor de specialitate la profilul teologic este realizată de profesori calificaţi din Republica Turcia. Sub îndrumarea lor elevii obţin an de an premii şi rezultate deosebite la Olimpiada de Limbă şi Literatură Turcă, atât la nivel naţional cât şi internaţional.

În cadrul colegiului elevii dispun de cazare în regim de internat și servesc masa în cadrul cantinei. Aceste servicii sunt oferite gratuit.

După 1990, președintele României Ion Iliescu și președintele Turciei, Suleiman Demirel au semnat un protocol pentru reînființarea seminarului musulman și reconstrucția complexului de clădiri din Medgidia. Partea turcă se angaja să finanțeze complet această construcție, însă în anul 1995, un nou protocol transforma seminarul musulman din Medgidia în Liceul pedagogic și teologic Mustafa Kemal Ataturk finanțat de guvernul de la Ankara. Din 2000 instituția de învățământ a devenit Colegiul Național „Kemal Atatürk” și reprezintă un motiv de mândrie atât pentru români cât și pentru musulmani.