Arhive

PANOURILE SOLARE SUNT O SOLUȚIE INEDITĂ PENTRU A SCĂPA DE FACTURILE URAȘE

Locatarii unui bloc de pe Calea Victoriei din capitală au ales o soluție ecologică prin care să reducă costurile la intreținere. De aproape doi ani, panourile solare le asigură o mare parte din apa caldă și le reduc semnificativ facturile.

Blocul de pe Calea Victoriei nr. 142-148, aflat chiar în inima Bucureștiului, este singurul bloc de locuințe din Capitală care are pe acoperiș panouri solare pentru încălzirea apei.
Acum doi ani pe terasa blocului au fost instalate 4 baterii a câte 10 panouri solare fiecare (peste 100mp). Astfel, blocul are 40 de panouri solare care încălzesc apa pentru cele 177 de apartamente.
Și alți locuitori ai Capitalei au încercat să urmeze povestea de succes a primului bloc cu panouri solare pentru apa caldă, însă Constantin Cojocaru spune ca toți s-au lovit de birocrație și de greutatea obținerii autorizațiilor necesare pentru instalare. Asociatia de proprietari a blocului de pe Calea Victoriei a obținut toate aprobările în aproape 9 luni.

“Drumul autorizațiilor a fost lung și anevoios, pentru fiecare hârtie/semnatura am platit cât n-a fost. Am avut nevoie de aprobare și de la Ministerul Culturii, deși nu e cladire de patrimoniu. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, ne-a ajutat cu expertiza blocului, altfel ar fi trebuit sa plătim 10.000 de euro. Am avut noroc și de firma care ne-a instalat panourile că a acceptat să plătim un avans și restul banilor în 24 de rate”, explica Constantin Cojocaru, fostul președinte al Asociației de Proprietari a blocului de pe Calea Victoriei nr. 142-148.

În zilele toride de vară, apa caldă din bloc este asigurată în întregime de panourile solare amplasate pe terasa.
Locatarii spun că e într-adevar mai bine și plătesc mai puțin, alții sunt multumiți că n-au scos prea mulți bani din buzunarul propriu pentru această investiție, iar ceilati consideră ca diferența la factura nu-i atat de mare fiind aproape neglijabila.