SPECIALIŞTII AVERTIZEAZĂ CĂ FENOMENELE METEO DUC LA MARI DEZASTRE FORESTIER

Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsliva au anunțat că cinci județe au fost afectate în urma unor fenomene meteo extreme. Astfel că peste 500 de km de drumuri forestiere, 42 de hectare împădurite și două păstrăvării au fost distruse.

Potrivit datelor centralizate de RNP, în județele cele mai afectate de inundații (Argeș, Vâlcea, Gorj, Teleorman, Hunedoara, Caraș– Severin, Bacău, Suceava, Timiș și Mehedinți) au fost distruse integral sau parțial circa 500 kilometri de drumuri forestiere, din care 80 km în județul Argeș, 40 km în Gorj, 260 km în Vâlcea, 80 km în Hunedoara și 40 km în Bacău.

De asemenea, au fost afectate de inundații 42 ha de plantații forestiere și 7 ha pepiniere în județul Teleorman, iar 55 ha arborete de molid au fost distruse de doborâturi de vânt în județul Suceava. Ploile torențiale au mai distrus 6 lucrări de amenajare a bazinelor hidrografice din care 5 în județul Bacău și unul în Vălcea, precum și doua păstrăvării, una în județul Bacău (Intarcatoarea) și una în Vâlcea (Bradișor).

Specialiștii regiei s-au deplasat în județele cele mai grav afectate pentru cuantificarea, la fața locului, împreună cu conducerile direcțiilor silvice, a pagubelor provocate drumurilor forestiere, lucrarilor de corectare a torenților, obiectivelor economice, culturilor și arboretelor din fondul forestier administrat de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.