Arhive

OAMENII SE ROAGĂ LA SFÂNTUL MINA PENTRU AFLAREA GRABNICĂ ŞI ÎNDESTULĂTOARE A ORICĂREI PĂGUBIRI SUFERITE

Credincioşii ortodocşi l-au cinstit pe 11 noiembrie pe Sfântul Mare Mucenic Mina! Despre acesta aproape toţi românii ştiu că este ocrotitorul celor nedreptăţiţi şi păgubiţi! Aşa se face că oamenii se roagă la Sfânt pentru aflarea grabnică şi îndestulătoare a oricărei păgubiri suferite.

Sfântul Mare Mucenic Mina, prăznuit în fiecare an la 11 noiembrie, a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximilian. Era de neam egiptean şi a fost ostaş în armata romană, însă s-a retras în pustiu atunci când a început persecuţia împotriva creştinilor. Cu ocazia unei mari sărbători păgâne din cetatea Cotiani din Frigia, a blamat în mijlocul poporului rătăcirea celor care nu-l cunosc pe Dumnezeu. A fost prins şi judecat, supus unor grele cazne şi, în cele din urmă, decapitat.

În popor se spune că dacă te rogi Sfântului Mina, ai şansa de a recăpăta măcar o parte din ce-ai pierdut căci acesta este cunoscut ca ocrotitorul păgubiţilor. Românii se roagă la sfânt atât pentru aflarea lucrurilor pierdute sau furate, dar este preţuit într-adevar şi ca grabnic ajutător în orice fel de nevoi de viaţă, spor şi sănătate, fapt dovedit prin multele sale minuni.