Arhive

CEREMONIAL RELIGIOS ŞI MILITAR LA MONUMENTUL DIN CIMITIRUL ORTODOX MEDGIDIA

Cu ocazia comemorării a 100 de ani de la luptele pentru apărarea Dobrogei a fost organizat un ceremonial religios şi militar la monumentul eroilor sârbi din Cimitirul Ortodox Medgidia. Reprezentanţii Primăriei Medgidia au primit o delegația Ambasadei Serbiei la București. Oaspeţii împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și asociațiile veteranilor de război au adus un pios omagiu eroilor sârbi.

Conform tradiţiei s-au intonat imnurile de stat ale Republicii Serbia şi României după care s-a oficiat slujba religioasă în memoria ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă.

A urmat omagiul adus eroilor de către invitații sârbi.

Oaspeţii au apreciat legătura strânsă dintre cele două ţări şi s-au declarat încântaţi de faptul că există un monument al eroilor neamului la Medgidia.

După rostirea discursurilor a urmat ceremonialul de depunere a coroanelor omagiale.

Mausoleul de marmură din Cimitirul Ortodox este şi un osuar unde au fost depuse rămăşiţele pământeşti ale 224 de soldați din Divizia I de Voluntari. Pe una dintre laturile piramidei sunt menționate bătăliile în care voluntarii au dat dovada sacrificiului suprem: Dobrici, Kokardja, Amzacea, Topraisar. Piramida a fost inaugurată pe 7 septembrie 1926 de către regele Ferdinand I.