În ziua de 24 iunie a fiecărui an bisericesc, Biserica Ortodoxă serbează Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este cunoscută în popor şi cu denumirea de Drăgaică sau Sânziene. Evenimentul marchează una dintre cele cinci zile de pomenire pe care Biserica le-a inchinat Sf. Ioan Botezătorul.
Sânzienele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători agrare ale lunii iunie. Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan, după unii specialiști, acaeste o sărbătoare a dragostei și credinței. Dar ce spun preoții despre această zi?
Oamenii au venit la biserică cu credință și speranță. Pentru toți această zi este importantă și are o mare însemnătate. Tocmai de aceea cu toții au cântat și s-au rugat.
Legendele spun ca Sânzienele sunt niște fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă și “dau puteri” deosebite florilor și buruienilor, care devin plante de leac, bune la toate bolile. In popor se crede că în noaptea Sânzienelor zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ. Ele cântă și împart rod holdelor, femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolnavii.
Leave a Reply