La aproximativ 1,5 km de orașul Cernavoda se află cea mai modernă stație de epurare din țară. Este realizată după standardele europene şi în parametri performanti. Investiția nu numai că vine în întâmpinarea necesităților populației și ecosistemului, dar îmbunătățește și infrastructura.
Apa utilizată într-o gospodărie şi evacuată în sistemul de canalizare, reprezintă apă uzată. Aceasta include apa de la baie, duş, chiuveta, maşina de spălat şi toaletă. La acestea se adaugă o cantitate semnificativă de apă uzată deversată în canalizare de către micii agenţi comerciali şi cei industriali, unii având propriile staţii de tratare a apei uzate. În staţiile de epurare apele uzate preluate de canalizare sunt tratate înainte ca ele să fie evacuate în mediul înconjurător. Asa se intampla si la statie de epurare Cernavoda.
Aspectul ecologic nu a fost deloc neglijat. S-a luat in calcul toate posibilitatile de colectare, transportare si depozitare a deseurilor tehnologice si menajere rezultate in urma activitatii statiei de epurare. Aceste categorii de deseuri sunt depozitate in mediu controlat, pe suprafete betonate, pana la evacuarea lor.
Realizarea unui sistem centralizat de colectare a apelor uzate prin reteaua de canalizare, duce la protejarea apelor subterane prin desfiintarea descarcarilor la nivelul suprafetei solului. Pentru ca este situata in apropierea Canalului Dunare-Marea Neagra, constructia a fost asigurata impotriva nivelelor mari pe Dunare sau pe canalul de evacuare a apelor de racire de la centrala nuclear-electrica.
Leave a Reply