Arhive

ÎN ZIUA DE RUSALII SE SĂRBĂTOREŞTE ŞI ÎNTEMEIERII BISERICII CREȘTINE

Duminica Mare sau Duminica Rusaliilor este sărbătoarea anuală a Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostoli. Această zi creștină importantă se prăznuieşte prăznuită întotdeauna la 50 de zile după Paște.

Cărţile sfinte scriu despre „limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Acestea sunt asemănate astăzi cu frunzele de nuc sau de tei, aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. Dupa slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și la uși.

Sărbătoarea de Rusalii este și sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine. Şi asta pentru că în această zi, în urma cuvântării Apostolului Petru, s-au convertit la creștinism aproximativ 3000 de oameni.

Oamenii au venit în număr mare la biserică. Aceștia au aprins lumânări și s-au rugat pentru sănătate și liniște sufletească.

In popor se crede că frunzele și ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină și de duhurile cele rele. Această credință populară poate fi intemeiată pe sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfințirea frunzelor cu aghiazmă și devenirea lor ca purtătoare de har.