Arhive

EXPERȚII ARATĂ CĂ ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ AFECTEAZĂ PARCURSUL NATURAL AL CURENȚILOR DE AER

Fenomenele climatice extreme sunt tot mai dese în lume. Experții arată că încălzirea globală afectează parcursul natural al curenților de aer, ceea ce le permite să crească în intensitate și să provoace tot mai multe ploi torențiale, uragane sau tornade.

În România tornadele încep să fie un fenoment tot mai obișnuit, iar inundațiile au devenit mai degrabă o regulă decât o excepție.
Un studiu realizat de specialiști a confirmat că frecvența dezastrelor naturale pe timpul verii a crescut în anii 2000, față de anii 80, 90. Experții au arătat că valurile de căldură și ploile torențiale sunt tot mai frecvente în emisfera nordică.

Cercetătorii susțin că schimbările climatice perturbă fluxul curenților, care se deplasează de la vest la est în jurul Terrei și formează valuri înalte în atmosferă. Acestea provoacă fenomenele extreme prin faptul că stagnează și cresc în intensitate. În plus, o altă contribuție la acest efect o mai poate avea și aerul rece rezultat din topirea ghețarilor.
Un studiu mai amănunțin spune că din anii 2000 s-au produs șapte exemple de fenomene extreme, față de anii anteriori, 80-90, în care au fost patru.
Majoritatea statelor lumii si-au luat angajamentul de a accepta până în anul 2015 un acord Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru combaterea schimbărilor climatice.