Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului se sărbătoreşte în fiecare an pe 9 octombrie. Evenimentul este dedicat comemorării victimelor Holocaustului dar în special, rolului României în acest episod al istoriei. În toată țara au loc diverse ceremonii în memoria evreilor care au murit.
Data de 9 octombrie a fost aleasă pentru omagiere deoarece în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Regiunea revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an.
Pentru a oferi mai multe informații despre ce a reprezentat holocaustul profesorul de istorie Adrian Ilie din cadrul Colegiului Tehnic Nicolae Titulescu a pregătit un material educativ.
Elevii au urmărit cu interes prezentarea făcută de către profesor. Pentru mulți dintre ei au fost informații noi, care i-au emoționat.
Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie. Ea a fost instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România. În 2009, la 8 octombrie, în prezența președintelui Traian Băsescu, dar și a numeroși reprezentanți ai comunității evreiești a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi,.
Leave a Reply