DACĂ AR FI MAI TRĂIT FOSTUL DICTATOR, NICOLAE CEAUȘESCU AR FI ÎMPLINIT 97 DE ANI

Ziua de 26 ianuarie, a fost una obişnuită pentru români. Însă înainte de 1989 era considerată o mare sărbătoare naţională întrucât era aniversarea lui Nicolae Ceauşescu. Dacă ar fi mai trăit fostul dictator ar fi împlinit 97 de ani. Până în 1989 ziua era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”.

Nicolae Ceauşescu s-a născut în localitatea Scorniceşti din judeţul Olt la 26 ianuarie 1918. A intrat în Partidul Comunist cu patru clase absolvite şi o calificare de cizmar. S-a căsătorit cu Elena Petrescu, după venirea comuniştilor la putere. În perioada regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a deţinut mai multe portofolii ca ministru, iar după moartea lui DEJ în 1965, a ajuns secretar general al PCR şi ulterior şef al statului român.

În sfertul de secol petrecut sub regimul Ceauşescu, ziua de 26 ianuarie se transformase într-o adevărată sărbătoare naţională. Dacă ţinem cont de numărul şi amploarea spectacolelor omagiale.

Am vorbit și cu cei care au trăit vremurile comuniste șine-au spus cum văd acum acele vremuri?

Nicolae Ceauşescu a fost secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989. Atunci printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional și la 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.