CENTRALELE NUCLEARE DIN EUROPA RISCĂ SĂ DEVINĂ RUINE

Parcul de centrale nucleare vechi din Europa va înregistra în urmatorii ani mai multe perioade de întrerupere a funcționarii. Asta va reduce încrederea în oferta de electricitate și îi va costa pe operatori mai multe miliarde de dolari.

Cele 131 de reactoare din cele 28 de state membre sunt trecute de prima tinerețe și au o vârsta medie de 30 de ani.
În multe dintre aceste reactoare investițiile au fost minine în ultimii ani, penele de curent și întreruperile apărute în funcționarea acestora sunt tot mai dese. Chiar daca sunt de scurtă durată sau nu, afectează alimentarea constantă a populației și a agenților economici.
Companiile energetice sunt deja presate de scăderea prețurilor la energie și reducerea cererii. De aceea vor să prelungească durata de funcționare a centralelor lor până în anii 2020, în ideea de a mai amâna finanțarea unor noi unități.

În plus, pentru multe state membre UE închiderea centralelor nucleare vechi nu este o opțiune. Acestea se confruntă deja cu o criza energetică în condițiile în care alte tipuri de centrale sunt închise sau trecute în conservare.

Motivele sunt diverse, de la costuri de funcționare prea mari până la neîndeplinirea noilor standarde de mediu.
Însă, pe măsură ce vârsta centralelor nucleare crește, performanțele lor pot avea de suferit iar perioadele de întrerupere a funcționării, atât cele programate cât și cele neprogramate, se vor înmulți.