ASTRA Multicultural, ediţia a III-a, se va desfășura în perioada 12-15 iulie 2018. Inițiativa, dezvoltată în cadrul proiectului Patrimoniu deschis, vine să aducă frumusețea valorilor multietnice în fața publicului vizitator prin animații culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și gastronomie.
Sâmbătă și duminică, în paralel cu ASTRA Multicultural, va continua și proiectul Satul din spatele frontului, o inițiativă care va aduce în Muzeul în aer liber o serie de animații culturale menite să dezvăluie publicului vizitator aspectele complexe ale zonelor rurale din timpul Primului Războiului Mondial. Acest proiect face parte din oferta cultural-turistică pe care Muzeul ASTRA a pregătit-o pentru anul acesta, fiind desfășurat în cadrul Programului Centenar .
,,ASTRA Multicultural transmite mesajul Unitate prin diversitate, unitate în contextul european, unitate realizată prin fenomenul ASTRA. O să fie un maraton de evenimente desfășurate în toate zonele etnografice prezente în Muzeul ASTRA. Vom avea animații culturale în 14 gospodării, monumente expuse în Muzeu, dar și 30 de ateliere interactive în care vor participa peste 350 de meșteri, muzicanți și dansatori. Vrem să fim prezenți din ce în ce mai mult în programele sustenabile de dezvoltare regională în segmentul turistic și gastronomic. Și vom fi prezenți prin fapte! Vom avea ateliere interactive, bucate tradiționale la Târgul de țară, dansuri populare. De asemenea, în cadrul proiectului Satul din spatele frontului vor fi redate secvențele de pregătire a gospodăriilor aflate pe linia frontului din Primul Război Mondial, ilustrându-se modul cum era organizat interiorul unei gospodării cu încartiruire de trupe. Ca și componentă gastronomică, vom organiza în Muzeul în aer liber ateliere de gătit cu mâncăruri specifice tuturor provincilor istorice românești. Toate reconstituirile din acest program sunt făcute cu elemente de recuzită similară celor existente în acele vremuri.”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA
Vineri, 13.07.2018, intrarea va fi liberă, iar de la ora 12:00, președinta Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, va ura bun venit celor care sărbătoresc județul Sibiu în anul Centenarului în Muzeul ASTRA, la Pavilionul Muzeal Multicultural. Muzeul ASTRA oferă începând cu ora 13:00 o serie de evenimente cu specific multicultural, dar și gastronomic. De la ora 14:30 la Târgul de Țară, sibienii îi vor putea urmări pe elevii Școlii Populare de Arte și Meserii Ilie Micu. Pe scena de pe lac are loc începând cu ora 17:00 un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului și invitații lor: Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoiagă, Ovidiu Homorodean, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Sînziana Ștefan, Sebastian Stan.
Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului, este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.