Arhive

VOLUNTARII DE MEDIU AU LUAT PLAJELE LA PAS, PRINTRE GUNOAIE, ȘI AU REALIZAT UN TOP

Plajele cu nisip fin care i-au atras pe turiști în timpul verii s-au transformat în munți de gunoaie la finalul sezonului estival! Culmea este că în topul celor mai murdare plaje de pe litoral se află chiar locurile exclusiviste pe unde toată vara s-au învîrtit celebrități și turiști străini. Afaceriștii au profitat de încasările de milioane de euro de pe urma lor și nu au pus niciun preț pe mediul înconjurător sau măcar pe bunul simț.

În urmă cu nici o lună de zile, nu găseai măcar un șezlong liber, iar turiștii se înghesuiau pe la beach-bar-urile de fițe în așteptarea unui cocktail răcoros cu care să se bucure de peisajul exotic al plajelor decorate cu palmieri.

La nici două săptămîni de la încheierea sezonului estival, terasele și beach bar-urile au dispărut, iar plajele de la malul mării dezvăluie un peisaj sinistru și asta nu din cauza ploilor și a vremii mohorîte de toamnă. Munți de gunoaie au invadat acum marea.

Voluntarii de mediu au luat plajele la pas, printre gunoaie, și au realizat topul zonelor cu cele mai multe probleme. Aproape jumătate dintre patroni se regăsesc în topul plajelor insalubre, iar dacă e să privim munții de deșeuri abandonate pe nisip, am putea spune că rezultatele sunt direct proporționale cu lipsa bunului simț din partea concesionarilor.

Nici reprezentanții agențiilor de turism nu sunt multumiți de fenomenul creat. Mai mult decît atît, aspectul deplorabil din realitate al plajelor contrazice imaginea perfectă pe care turiștii care aleg să vină la mare o văd în poze, iar asta se răsfrînge negatic asupra turismului de extrasezon.

Autoritatea care administrează zonele de agrement este Compania Apelor Române, care spune că patronii de plaje au la dispoziție pînă la 1 octombrie să predea plajele curate. Dacă nu riscă amenzi care ar putea să le diminueze considerabil veniturile realizate de pe urma exploatării plajelor.

După data de 1 octombrie, plajele de pe litoralul românesc vor intra în conservare, pînă la deschiderea sezonului estival 2015.