Arhive

PROIECTUL VIZEAZĂ CONSOLIDAREA COASTEI ȘI LĂRGIREA PLAJELOR CU APROAPE 60 DE METRI

Lucrările de protecție și reabilitare a părții sudice a coastei Mării Negre continuă. Realizat cu fonduri europene, proiectul vizează și lărgirea plajelor cu aproape 60 de metri, pe patru loturi din Constanța.

Din cauza valurilor puternice din Marea Neagră, în ultimii ani plaja a fost înghițită de ape, ajungând să se îngusteze vizibil. Pentru a reduce eroziunea costieră și a reda litoralului românesc frumusețea de altădată, a fost implementat proiectul „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord „ , ce se defășoară momentan pe patru loturi din zona, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și unul la Eforie Nord, urmând să se desfășoare lucrări și în Mamaia Sud.

Pentru realizarea lucrărilor se vor folosi aproximativ 243 mii de tone de piatră , asigurată de carierele din Dobrogea. O primă parte a lucrărilor a fost deja finalizată.

Pentru nisiparea plajelor se va folosi o tubulatură submarină care va asigura lărgirea cu aproape 60 de metri, ceea ce înseamnă că suprafața totală se va mări cu aproximativ 33 de hectare.

Lotificarea va dura 12 luni iar garanția întregii lucrării în care se ivestesc 170 de milioane de euro, va fi de 50 de ani. Proiectul din România este foarte important însă nu a impus probleme deosebite constructorilor.

Constructorii preconizează că vor termina lucrările până în primăvara anului viitor.