VALENTIN VRABIE CONTINUĂ „RĂZBOIUL” CU RAJA S.A. [DOCUMENTE]

A candidat la Primăria municipiului Medgidia cu promisiunea că va diminua prețul la apă. Este vorba despre primarul Valentin Vrabie, care spune că face toate demersurile pentru a găsi o soluție. S-au purtat discuții, a fost organizat un miting, s-au adoptat de hotărâri, s-a ajuns chiar și în instanță, iar „războiul” este departe de a se finaliza.

O nouă „bătălie” se va da în cadrul a ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Medgidia, din data de 31 iulie 2019. Aleșii au pe ordinea de zi două proiecte, inițiate de primar, care vizează colaborarea cu operatorul RAJA SA. Edilul le cere aleșilor să voteze încetarea aplicabilității HCL nr.19/23.02.2017, dar și a HCL nr.74/26.06.2013. Acestea vizează strategia de tarifare a operatorului de apă pentru perioadele 2021-2029, respectiv 2014-2020.

Valentin Vrabie spune că aprobarea celor două hotărâri va obliga societatea RAJA să aplice tarifele din 2013, fapt care va ușura povara care cade pe umerii cetățenilor.

Am promis că voi diminua prețul apei la Medgidia și vreau să respect această promisiune. Am avut ocazia perfectă în momentul în care RAJA ne-a solicitat un teren pentru amplasarea unei conducte. Eu am propus să le oferim acel teren în schimbul diminuării prețului la apă, dar consilierii nu au fost de acord. În schimb au ales să voteze un proiect ilegal inițiat de viceprimar, prin care puneau la dispoziția RAJA terenul cu titlu gratuit. Fără aviz de legalitate, fără raport de specialitate, fără să respecte legislația în vigoare, 13 consilieri au ridicat mâna pentru a ceda gratis o parte din patrimoniul acestui oraș. Am atacat în instanță acea hotărâre și alături de prefectură am obținut anularea ei. S-a demonstrat că am avut dreptate!

a declarat primarul Valentin Vrabie.

[DECIZIA INSTANȚEI privind hotărârea de Consiliul Local nr. 66/24.05.2019]

Acum Valentin Vrabie pune pe masa consilierilor două inițiative, despre care spune că sunt avizate pentru legalitate, prin care dorește să oblige operatorul de apă să revină la tarifele din 2013. Asta ar însemna că cetățenii vor plăti tarife mult mai mici pentru apă și canalizare. Edilul se declară încrezător și spune că aleșii au ocazia să demonstreze că sunt de partea cetățenilor municipiului Medgidia. Cum vor vota aceștia? Rămâne de văzut…

„Le ofer ocazia să îndrepte răul făcut. Instanța mi-a dat câștig de cauză și a dispus anularea hotărârii ilegale, care a fost votată de 13 consilieri din Medgidia. Acum pot să demonstreze că sunt responsabili si reprezintă cu cinste cetățenii care i-au votat. Aceștia vor un trai mai bun, iar scăderea prețului la apă este extrem de necesară.”

a adaugat primarul municipiului Medgidia.

Compania RAJA SA nu a rămas indiferentă. Le-a transmis consilierilor o ADRESĂ [DOCUMENT] prin care le solicită să nu voteze cele două hotărâri. Reprezentanții operatorului spun că cele două proiecte sunt „nelegale și inoportune” și „vor atrage sancțiunile creanțelor bugetare și/sau corecțiilor financiare prevăzute de OUG nr. 66/2011, inclusiv sancțiunea prevăzută de art. 52 din legea 51/2006 în sarcina UAT Medgidia.”

În cadrul documentului RAJA face referire și la proiectele de investiții cu fonduri nerambursabile, împrumuturile acordate de BERD, dar și la investițiile realizate sau planificate pentru municipiul Medgidia.

UAT Medgidia a beneficiat de investiții prin POS Mediu în cuantum de 38.148.061,05 lei din care 5.448.786,39 lei reprezintă cofinanțarea RAJA SA. Și va beneficia în cadrul POIM de investiții în cuantum de 9.821.134 euro.

se arată în adresa transmisă de compania RAJA SA

Tot în cadrul adresei reprezentanții companiei de apă spun că nerespectarea strategiei de tarifare „ar atrage restituirea de către UAT Medgidia a prejudiciului creat către ministerul cu rol de autoritate de management.”

În concluzie, operatorul de apă le solicită consilierilor să nu susțină cele două proiecte, iar primarului să nu promoveze încetarea aplicabilității HCL nr.19/23.02.2017 și HCL nr.74/26.06.2013.

Valentin Vrabie spune că adresele transmise de către RAJA sunt doar o încercare de intimidare a consilierilor din Medgidia.

„Eu promovez proiecte legale, care au toate avizele necesare. Consilierii votează oportunitatea. Ei trebuie să decidă: E OPORTUNĂ SCĂDEREA PREȚULUI LA APĂ SAU NU. Dacă vor binele cetățenilor vor vota aceste hotărâri. Pe mine nu mă sperie amenințările de la RAJA și nici pe consilieri nu ar trebui să îi sperie. Vom vedea ce se va întâmpla în cadrul ședinței.”

a declarat Valentin Vrabie

Cu privire la argumentele reprezentanților RAJA Valentin Vrabie a declarat:

„Când faci o investiție o faci pentru a eficientiza serviciile pe care le oferi. RAJA spune că a implementat proiecte pentru a reduce pierderile, a eficientiza consumul de energie, a îmbunătăți calitatea serviciilor pe care le prestează. Păi dacă ai făcut investiții prețul ar trebui să scadă, nu să crească. Dacă la București prețul este la jumătate față de Medgidia, iar societatea are și profit, RAJA cu toate investițiile cu care se laudă de ce trebuie să aibă tarife duble?”

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia.

Edilul spune că este hotărât să nu cedeze și că va face tot ce este posibil pentru ca cetățenii din Medgidia să plătească apa la un preț corect. În acest context se naște întrebarea: Cum vor vota consilierii în ședința din data de 31 iulie 2019?

ORDINEA DE ZI a ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Medgidia, din data de 31 iulie 2019, ora 17.00

1. Proiectul de hotărâre privind atribuirea în folosinţă gratuită către Agentia Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Constanța a birourilor în suprafață utilă totală de 49,22 mp situate în imobilul din Medgidia str.Republicii nr.60B Iniţiator – Primar, Valentin Vrabie

2. Proiectul de hotărâre privind atribuirea în folosinţă gratuită către Casa de Pensii Constanța a birourilor în suprafață utilă de 84,68 mp situate în imobilul din Medgidia str. Republicii nr.60B Iniţiator – Primar, Valentin Vrabie

3. Proiectul de hotărâre privind completarea obiectului de activitate al Clubului Sportiv Municipal Medgidia Iniţiator – Primar, Valentin Vrabie

4. Proiectul de hotărâre privind încetarea aplicabilității HCL nr.19/23.02.2017
Iniţiator – Primar, Valentin Vrabie

5. Proiectul de hotărâre privind încetarea aplicabilității HCL nr.74/26.06.2013
Iniţiator – Primar, Valentin Vrabie

6. Proiectul de hotărâre privind repartizarea unei unităţi locative situată în str.Rahovei, nr.55, bloc GIC, camera 19 în administrarea D.G.D.P.P.
Iniţiator – Primar, Valentin Vrabie

7. Proiect de hotârâre privind iniţierea procedurii de vânzare, în condiţiile art.364 din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrative, a imobilului teren proprietate privată a municipiului Medgidia având număr cadastral 108100, Carte funciară nr.108100 precum și extras de carte funciară nr.19728/13.06.2019 emise de OCPI-BCPI Medgidia Iniţiator – Primar, Valentin Vrabie DIVERSE