Arhive

Uniunea Culturală a Tătarilor din România NU organizează nici un eveniment cu ocazia Nawrez-lui

În mod normal pe data de 21 martie comunitatea tătară sărbătorește sosirea primăverii, denumita Nawrez. La această dată copiii și tineri se strâng în grupuri, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă recitând diverse cântece populare.

Colindătorii oferă câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii iar în schimbul acestor flori, copiii primesc bani, ouă sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei. Gospodinele tătăroice vopsesc ouă în diverse culori atât pentru a le mânca în familie, cât și pentru a le împărți celor care vin să îi colinde, fac supă de pui dar și alte preparate tradiționale.

Tuturor vă doresc sănătate și Nawrez fericit! De Nawrez stăm acasă! Prioritar este sănătatea fiecăruia și încetinirea răspândirii coronavirusului. NAWREZ BAYRAMI QAYIRLI BOLSIN, a transmir liderul Uniunii Culturale a Tătarilor din România, Fildiz Resit

Conform site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite, această zi este marcată de peste 3.000 de ani în Balcani, în Bazinul Mării Negre, în Caucaz, în Asia Centrală, în Orientul Mijlociu, dar și în alte regiuni.

Cuvântul Nowruz, de origine persană/iraniană, înseamnă ”zi nouă”. În momentul echinocțiului de primăvară, razele soarelui cad perpendicular pe linia ecuatorului, luminând în mod egal atât emisfera nordică, cât și pe cea sudică, iar ziua este egală cu noaptea. Nowruz este o celebrare a renașterii naturii. Grafia diferă, însă, de la o țară la alta, Ziua fiind cunoscută și ca Novruz, Navruz, Nooruz, Nevruz, Nauryz sau Nawrez.

Newruz, simbolizează reînvierea la natură, la primăvară şi este sărbătorit pe teritoriul vast în întreaga lume turcică la nord,la sud,la vest, la est cu nume diferite, de secole şi cu același spirit naţional și acelaşi entuziasm.