Arhive

UNII PĂRINŢI SE PLÂNG CĂ NU-I POT CONVINGE PE COPII SĂ CITEASCĂ O CARTE

De multe ori auzim părinţi care se plâng că nu-i pot convinge pe copii să citească o carte! Însă, specialiștii spun că este nevoie de exemplul personal al adulților pentru a-i determina pe micuți să lectureze. Cât de dificil este să alegi cartea potrivită vârstei aflați din materialul următor.

La prima vedere copiii din ziua de astăzi au aceeaşi listă de lecturi obligatorii pe care au avut-o şi părinții lor când erau mici. Însă, în acest context se naște întrebarea: Cât de atractive pot fi amintirile din copilăria lui Ion Creangă, pentru un puşti care are computer, tabletă şi un telefon inteligent? Specialiștii în domeniu susțin că nu ar trebui să se supere nimeni pentru faptul că micuții citesc volume la modă şi nu se înghesuie la cărţile scrise de clasicii literaturii române.

S-au dus și vremurile în care copiii citeau vechile basme româneşti. Nici măcar poveştile Fraţilor Grimm nu-i mai atrag, ce să mai spunem despre clasicele Legende ale Olimpului. Asta înseamnă că micuții au alte preferinţe.

Cu toate acestea, dascălii nu sunt mulţumiţi de cărţile care îi atrag pe cei mici. Chiar dacă cititul îi ajută să se dezvolte, profesorii le recomandă elevilor și poveștile clasice.

Psihologii spun că totul depinde de tact, iar un cadru didactic cu har ştie să-şi îndrume elevii spre lecturile obligatorii.

Pentru că trăim în era tehnologiei moderne, dascălii susțin că este puţin probabil ca un copil citească din proprie iniţiativă. Și dacă nu şi-a văzut părinţii cu o carte în mână, s-ar putea să fie reticent la toate recomandările învăţătorilor. Specialiștii care studiază comportamentul copiilor au ajuns la concluciza că nu şcoala este principala responsabilă pentru educaţia unui copil, ci și familia.