Arhive

ISU „DOBROGEA” SE CONFRUNTĂ CU UN NUMĂR MARE DE INCENDII

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” atrage atenţia cetățenilor că în această perioadă, se confruntă cu un număr mare de incendii. În cea mai mare parte flăcările pornesc de la arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor. De aceea oamenii trebuie să respecte cu strictețe câteva norme esențiale de prevenire a incendiilor.

Militarii atrag atenţia că cele mai des întâlnite cauze sunt nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri sau plantații.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de o altă persoană desemnată.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc. La terminarea lucrului, permisul de lucru cu foc se predă de către executant, emitentului. Amenzile în astfel de situaţii sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 lei.