Arhive

Ultimul concert simfonic al lunii aprilie,piesa de rezistență a programului…

Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Beethoven,
piesa de rezistență a programului din această săptămână

Ultimul concert simfonic al lunii aprilie pune în valoare calitățile unor soliști foarte tineri, câștigători ai concursului New Hope.
Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, va susține un nou concert în cadrul stagiunii 2022/2023 „EChO“, joi, 27 aprilie, ora 19.00, la Sala Thalia, alături de soliștii Cadmiel Boțac – pian, Maria Marica – vioară și Cornelius Zirbo – violoncel, câștigători ai concursului New Hope. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul americano-nipon Shizuo Kuwahara, stabilit la Amsterdam, laureat al Concursului internațional de dirijat „Ionel Perlea”.
asCULTă:

  • Alfred Alessandrescu – Uvertura „Amurg de toamnă” (schița pentru orchestră de coarde)
  • Ludwig van Beethoven – Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, în Do major, op. 56
  • Igor Stravinski – „Pasărea de foc”
    Melancolicul „Amurg de toamnă“, schița pentru orchestră de coarde a lui Alfred Alessandrescu, vădește, prin efectele timbrale şi elementele de stil specific impresioniste, influența pe care studiile de la Paris cu celebrul Vincent d’Indy le-au avut asupra compozitorului. Lucrarea a fost interpretată în primă audiție absolută la București, pe 10 noiembrie 1918, de către Orchestra Societății „Amicii orbilor”, dirijată de Celestino Piaggio.
    Una dintre cele mai puțin cunoscute lucrări din creația vastă a lui Ludwig van Beethoven, care cuprinde peste 200 de opusuri, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, op. 56, a fost compus în anii 1804-1805, după Simfonia a III-a „Eroica“ și în timp ce gândea și Simfonia a V-a. Concertul a fost dedicat, inițial, arhiducelui Rudolf al Austriei, elevul său. Este singurul concert compus pentru mai mult de un instrument solist, pe calapodul trioului cu pian, foarte la modă în epocă. Prima audiție a avut loc în primăvara anului 1808.
    Scenariul baletului „Pasărea de foc” este inspirat din basmele rusești şi îl are ca protagonist pe prințul Ivan, personaj des întâlnit în mitologia slavă. Pentru concert, Igor Stravinsky a realizat trei suite: în 1911, 1919 și 1945. Cea din 1945 aparține perioadei neoclasice a creației compozitorului și este cumva mai aerisită decât precedentele, aceasta fiind și alegerea noastră pentru concertul de joi.
    Biletele pentru concertul de joi, 27 aprilie, sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii și online pe iabilet.ro, filarmonicasibiu.ro sau în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
    Înaintea concertului, de la orele 18.15, în Chimnița Filarmonicii își deschide porțile „Cafeneaua muzicală“. Protagoniștii dialogului cultural vor fi dirijorul Cristian Lupeș și istoricul Răzvan Pop.

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.