TRENDUL ASCENDENT AL DOLARULUI AMERICAN VA CONTINUA TOT ANUL

Trendul ascendent al dolarului american fata de celelalte monede va continua pe parcursul acestui an. Potrivit estimarilor făcute de analistii din piata dolarul se îndreaptă spre o paritate de 1 la 1 al cursului euro/dolar.

Adrian VASILESCU, consultant de strategie BNR: „Evoluția dolarului poate produce șocuri pe piața noastră. După o săptămâna în care moneda americană a crescut constant față de leu, trendul de apreciere se va menține pe parcursul întregului an. Cotația dolarului american a scăzut după anunțul programului de relaxare cantitativa lansat de BCE, însă pe 4 martie, moneda americană a trecut pragul de 4 lei, după ce la începutul anului a avut o valoare de 3,77 lei.”

Potrivit reprezentantului BNR, avem un nou factor extern ce poate produce şocuri pe piaţa internă. Cel mai important va fi resimţit pe piaţa ţiţeiului, si asta pentru ca bursele din domeniu încă funcţionează în dolari. Astfel, cei care vand carburanti au urmarit doar cursul euro-dolar si au scumpit carburantii fara sa tina seamana de ieftinirea titeiului. Un alt efect al cresterii dolarului fata de leu este scumpirea creditelor. Totusi, reprezentanții BNR spun ca împrumuturile în dolari americani s-au scumpit, ca urmare a aprecierii monedei, dar că numărul persoanelor cu astfel de credite este destul de redus.
Potrivit unei analize postată pe site-ul BNR, din soldul creditelor acordate populaţiei, de 101,7 miliarde lei în noiembrie 2014, o proporţie de 61% o reprezintă împrumuturile în valută. Specialiștii estimează că și pretul importurilor va creste, fapt care va crea presiuni inflationiste, in timp ce competitivitatea exporturilor in dolari va creste.