Acasă BLOG TRAIAN STOIȚĂ TINERII ARTIŞTI IAU ATITUDINE. SIBIANUL TRAIAN STOIȚĂ ÎN APĂRAREA BOR: „NU POT...

TINERII ARTIŞTI IAU ATITUDINE. SIBIANUL TRAIAN STOIȚĂ ÎN APĂRAREA BOR: „NU POT SĂ FIU INDIFERENT!”

58
1

Tinerii artişti iau atitudine. Sibianul Traian Stoiță în apărarea BOR: „NU POT SĀ FIU INDIFERENT!”

„Trāim vremuri tulburi, vremuri care ne conduc spre „nicăieri” şi ne limitează în a înțelege sensurile esențiale ale existenței noastre ca români şi creştini. Trăim aceste vremuri, ca şi când nu am mai avea nimic bun de oferit şi acordăm atenție tuturor non-valorilor şi elementelor care în mod clar, nu ne caracterizează ca popor.

Urmăresc cu interes tot ceea ce se petrece de o bucată bună de vreme în țară, toată afundarea în agitația expusă pe teme mai mult sau mai puțin relevante şi îmi e greu să înțeleg cum există atâta timp pentru a-i judeca pe alții, însă nu există, parcă, timp deloc pentru a face fiecare câte ceva pentru o societate mai bună, mai corectă, mai demnă. Iau atitudine acum, nu în calitate de artist, teolog, profesor, jurnalist sau politician. Iau atitudine în numele normalității şi în calitatea mea de român, creştin-ortodox!

Am înțeles şi regret să spun asta, direcția tot mai nepotrivită în care se îndreaptă majoritatea instituțiilor din această țară şi trăiesc cu speranța, aşa cum e firesc, în singura instituție care mai poate păstra un echilibru: Biserica. Aud tot mai multe guri, mă şochează tot mai multe postări de pe site-urile de socializare, care atacă în mod vehement Biserica şi, mai nou, cam tot ceea ce ține de ortodoxia românească.

Se pare că adevărata problemă a tuturor porneşte de la numărul de biserici, comparativ cu numărul de spitale. Ei bine, țin să amintesc că biserici construim de vreo mie de ani, pe când spitale şi şcoli, cam de 200 de ani şi acestea, „pe treptele bisericii”. Primele spitale din țara noastră au fost înființate pe lângă mănăstiri şi se numeau „bolnițe”. Mitropolitul Veniamin Costache a înființat primul spital organizat şi prima spițerie, adică farmacie.

Ca să revin în vremurile pe care le trăim noi, îmi amintesc cu drag ziua în care am participat la slujba de Sfeştanie făcută la Cluj-Napoca, la Centrul de Îngrijiri Paleative „Sfântul Nectarie”, aşezământ construit şi susținut de Arhiepiscopia Clujului, Vadului şi Feleacului. Mărturisesc cu multă prețuire pentru cei care au reuşit să realizeze acel proiect, că nu am întâlnit în vreun alt spital, vreodată, condiții atât de bune ca acolo, aparatură şi îngrijire la un asemenea nivel.

Am observat de asemenea că toată lumea vorbeşte mai nou folosind cifre care, aparent, ridică semne de întrebare. Aşa că am început să mă documentez, apoi să fac calcule. Am ajuns la concluzia reală că țara noastră depăşeşte media țărilor europene atunci când vorbim despre numărul de locuri din spitale, raportat la numărul de locuitori. Dacă în România există un spital la 43.000 de locuitori, în Statele Unite ale Americii un spital există doar la 56.000 de locuitori, iar în Suedia, la 106.000 de locuitori.

Cât despre biserici, în România există un spital la aproximativ 40 de biserici, în Suedia, un spital la 41 de biserici, iar în Statele Unite ale Americii, un spital la aproximativ 62 de biserici.
În asemenea condiții, e corect, oare, să aruncăm atâta vină nejustificată asupra BOR?

Îi aud pe atâția că îi aduc reproşuri Preafericitului Părinte Patriarh, pentru maşinile luxoase ale ierarhilor şi pentru reşedințele acestora, dar nu am auzit pe nimeni să îi compătimească pe acei mulți preoți care nu reuşesc să îşi adune nici măcar un salariu decent, pentru că înțeleg că preoția este o misiune şi îndeplinesc asta şi în cele mai sărace parohii, de dragul celor pe care îi păstoresc.

Am urmărit cu durere în suflet urmările nefericitului eveniment de la Bucureşti, unde şi-au pierdut viețile tineri români, sunt solidar durerii familiilor lor şi m-am rugat în liniştea mea pentru acele suflete care, fără vină, au plecat dintre noi. Şi după acest eveniment, Biserica Ortodoxă Română a fost atacată de numeroşi „băgători de seamă” şi mă străduiesc de câteva zile să găsesc o logică a afirmaților domniilor lor. E Biserica vinovată pentru condițiile de evacuare jenante ale acelui local? Cred că nu…

Ca să închei tot cu cifre, afirm că dureros e faptul că avem doar 425 de spitale, la 1243 de cluburi. Acum, mai vrem spitale sau destrăbălare? Fiți mândri că sunteți români! Promovați valorile noastre naționale, pentru că avem, din belşug! Păstrați-vă identitatea prin ceea ce ne defineşte: limbă românească şi religie creştin-ortodoxă!” a scris tânărul artist sibian.

1 COMENTARIU

  1. Atunci cand preotii vin in casele oamenilor la Boboteaza primesc bani si nu cred ca primesc sub 5 lei de familie, eventual de la 5 lei in sus, cand se termina slujba de la biserica vin cantorii cu tavile prin multime pentru ce oare? Pentru bani. Luand doar aceste doua exemple cati dintre voi stiti ca acei bani intra direct in buzunarul preotului? Faceti un calcul simplu si veti vedea ca minimul castig pe care il ia de la o scara de bloc e de 100 lei. Cate scari au in parohie? Plateste oare impozit preotul pentru acest venit neimpozabil? Ma tem ca nu. Nu se numeste evaziune faptul ca nu declara veniturile astea? Ma tem ca da. Cate biserici sunt in regula in cazul unui incendiu? Au toate avizele ISU? Au avut controale ISU? CATE CAI DE EVACUARE EXISTA INTR-O BISERICA daca s-ar produce un incendiu? Deci despre ce vorbim…..? Nimeni nu il „rastigneste” pe Dumnezeu, sunt condamnati cei care se presupune ca propovaduiesc cuvantul Domnului. Acestia in primul rand ar trebui sa fie un exemplu de modestie, bunatate, caracter. Se intampla asta? Nuuuu. Ei sunt primii care judeca, care dau dovada de lacomie etc. Apropo de preotul Necula… din punctul meu de vedere e un bun psiholog in sensul ca stie arta „manipularii ” tinerilor. Ce s-a intamplat cand au fost huiduieli in timpul rugaciunii? Si-a aratat adevarata fata si a inceput sa judece, sa arate cu degetul. Si el e la fel ca cel care conduce BOR- ul – nu degeaba detine functie in Mitropolia Ardealului. Ar trebui sa se trezeasca la realitate toti preotii, toti calugarii si sa nu uite in primul rand ei de cuvantul Domnului. Ar trebui sa ramana preoti, calugari doar cei care intr-adevar si-au dorit si isi doresc sa fie un exemplu pentru noi pacatosii de rand. Cei care s-au facut preoti pentru avantajele materiale pe care le-au avut si le au de cand e lumea asta, ar trebui sa se reorienteze profesional – desi ma tem ca va fi imposibil sa faca asta pentru ca nu sunt alte meserii la fel de banoase in care sa aiba casa gratis, salariu, n beneficii, bani de la creduli, atentii in special la sate, comune – iar ei sa nu depuna nici macar un efort intelectual (medicii, asistentele, restul trebuie sa ne perfectionam, sa fim la curent cu progresele), de efort fizic nici nu se pune problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.