Taţii constănţeni preferă să se ducă la muncă decât să stea la schimbatul scutecelor. Dincolo de ideile împământenite că femeile sunt cele care trebuie să crească copiii, această tendinţă se explică prin dorinţa taţilor, ca şi capi de familie, de a asigura venitul principal în gospodărie.
Legislaţia mai oferă însă varianta ca mămica, dacă revine la serviciu mai devreme de un an, atât cât a solicitat concediu de îngrijire copil, să primească de la stat un stimulent de inserţie de 500 de lei lunar. Dacă a solicitat doi ani de concediu şi se întoarce la lucru mai înainte să expire cei doi ani, părintele primeşte stimulentul de 500 de lei până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.
Legea românească spune că ambii părinţi trebuie să participe la creşterea şi îngrijirea copilului pentru cel puţin o lună de zile. Cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Adică tatălui dacă mama a solicitat concediul la început şi mamei dacă tatăl este cel care a optat pentru concediul de paternitate. În cazul în care nu solicită dreptul la concediul care îi revine în luna respectivă, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia
„În luna octombrie 2014, au primit indemnizaţia de creşterea copilului 4.465 de beneficiari din judeţul Constanţa. Din aceştia 490 sunt bărbaţi şi 3.975 sunt femei. În ce priveşte ultima lună de concediu de creşterea copilului, lunar, aveam maximum trei – patru persoane care o solicită. De obicei, cere mama indemnizaţia de creşterea copilului chiar de la început, iar tatăl chiar dacă îndeplineşte toate condiţiile, nu îşi ia luna de concediu” purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa, Mariana Fătu
Legislaţia mai oferă însă varianta ca mămica, dacă revine la serviciu mai devreme de un an, atât cât a solicitat concediu de îngrijire copil, să primească de la stat un stimulent de inserţie de 500 de lei lunar.
Leave a Reply