Arhive

STATUL ROMÂN PREMIAZĂ ABSOLVENŢII DE LICEU CARE SE ANGAJEAZĂ

Absolvenţii clasei a XII-a care și-au amânat planurile pentru facultate, au anulat vacanţele şi acum se gândesc cum se vor descurca. Unii se pun pe învăţat, alţii aşteaptă şomaj de la stat ca să mai copilărească, iar cei care îşi caută de muncă sunt foarte puţini. Însă nu mulţi cunosc faptul că statul le oferă anumite facilități celor care doresc șă se angajeze.

Ministerul Muncii anunţă elevii care au absolvit XII clase că dacă aleg să muncească, statul îi premiază şi îi ajută să-şi găsească un post potrivit şi cu un salariu bun. După înscrierea la agenţiile de ocupare a forţei de muncă absolvenţii pot beneficia de informare şi consiliere profesională şi mediere pentru identificarea unui loc de muncă.

Dacă un tânăr se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni există anumite beneficii.

Se poate beneficia de indemnizaţia de şomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-a înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu, reşedinţă sau la un furnizor de servicii specializate acreditat. Ajutorul de şomaj se acordă la cerere, pe o perioadă de şase luni şi este o sumă fixă.