Situația agriculturii și explozia prețurilor, subiect de interpelare în Parlament

“Situația economico-financiară a agriculturii româneşti şi a exploziei preţurilor la uleiul alimentar şi a produselor alimentare.” Este obiectul interpelării Senatorului AUR, Sorin Cristian Mateescu, adresată ministrului Adrian Ionuţ CHESNOIU.

“Domnule ministru, războiul din Ucraina a afectat atât situația economică a acestei țări, iar prin emigrarea masivă a ucrainenilor în țările din jur și starea financiară a acestora, inclusiv România.
În acest sens, ținând cont de faptul că prețul petrolului a explodat ca urmare a acestui conflict se așteaptă și o creștere a prețurilor la cereale și alimente ( în condițiile în care Ucraina este printre primele țări europene producătoare și exportatoare de grâu și porumb, precum şi prima producătoare de uleiuri alimentare din Europa).
Ca şi prim caz, în condiţiile haosului şi panicii create privind manipularea preţurilor la benzină şi motorină, a urmat şi o explozie a preţurilor la uleiul rafinat din floarea soarelui şi la o panică a cumpărăturilor în marile magazine la acest produs.

În acest sens vă solicit să precizaţi ce măsuri aveţi în vedere să discutaţi cu marii producători de ulei alimentar, precum şi cu retailerii şi antreprenorii de supermarket-uri privind stoparea creşterii preţurilor la acest produs precum şi la produsele alimentare, afectate şi ele de aceste manipulări mediatice ale pieţii ?

De asemenea vă rog să precizați ce prognoze financiare aveți în vedere privind evoluţia situaţiei produselor cerealiere ale țării și cum vor fi afectați românii de rând în următoarele 3 luni, iar cum vor fi afectaţi producătorii agricoli de noua criză energetică şi financiară în următoarele 6 luni?
Vă mulţumesc.

Solicit răspuns în scris.​ Senator AUR,
Sorin Cristian MATEESCU

Sedinţa Plenului din 16 martie 2022”