ȘCOALA ALTFEL: ATELIER DE ÎNCONDEIAT OUĂ LA MEDGIDIA

Sã ştii mai multe, să fii mai bun! Sub acest slogan a început programul „Şcoala altfel”. Și cum ne apropiem de Sfânta Înviere , nu se poate vorbi de Paşte fără a pregăti ouă roşii sau încondeiate. În acest sens micuții din cadrul Școlii Gimnaziale Constantin Brâncuși din Medgidia s-au apucat de colorat ouă. Activitatea lor este importantă întrucât se va transforma într-un gest caritabil. Încondeierea tradiţională a ouălor pascale este o practică pe cale de dispariţie. Și pentru că tradițiile trebuie să fie transmise din generație în generație Marioara Istrate a ales ca acest ritual să fie învățat și de către micuți.

Cu sprijinul mămicilor, doamna învățătoare a pregătit ouă și împreună i-au învățat pe cei mici care sunt etapele principale. Mai întâi oul trebuie spălat foarte bine cu apă şi bicarbonat, apoi se trasează un model sau se pregătesc materialele decorative.

Micuții au muncit și ei cu spor. Fiecare și-a ales câte o culoare și un model. Se poate spune că elevii și-au dat toată silința pentru a realiza cel mai frumos ou încondeiat.

Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ele sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, un element de cultură spirituală specific românească. Este motivul pentru care cadrul didactic a ales o astfel de activitate pentru elevi.

Cercetătorii spun că tehnica încodeierii ouălor apare chiar în perioadele precreștine, ca o formă de celebrare a vieții. In prezent, in Bucovina, aceasta tehnică a ajuns la nivelul unei arte. În speranța că activitățile pe care le desfășoară elevii pot fi benefice dezvoltării dragostei pentru tradițiile populare, cadrele didactice își propun tot mai multe activități de acest gen.