Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din Medgidia a organizat o acţiune dedicată sărbătorii Aşure. La eveniment au fost prezenți mai mulți invitați care au şi degustat din tradiţionalul desert. Istoricul acestei zile îşi găseşte începuturile în perioada Profetului Noe.
În cadrul acţiunii au participat membri filialelor din Mihail Kogălniceanu, Constanța și Medgidia. Deschiderea evenimentului a fost realizată cu semnificaţia Lunii Aşure, una dintre cele mai iubite sărbători religioase ale musulmanilor de pretutindeni. Ea are loc în cea de-a zecea zi din prima lună a calendarului islamic, Muharrem.
În ziua de „Aşure” şi toată luna Muharrem, reprezentantele comunității turco-tătare pregătesc o reţetă tradițională moştenită din generaţie în generaţie. Desertul sărbătorit este preparat din cel puţin nouă feluri de cereale, fructe, arpacaş şi zahăr. După ce s-a pregătit acesta a fost servit cu mare drag invitaților.
Istoricul acestei sărbători îşi găseşte începuturile în perioada Profetului Noe. După potop, toţi cei care se aflau pe arcă au plecat în căutarea hranei. Până s-au întors, însă, Profetul Noe le-a pregătit o gustare din rămăşiţele pe care le-a găsit pe navă. De aici şi tradiţia preparării desertului Aşure.
În perioada Imperiului Otoman, desertul Aşure era pus în vase speciale şi împărţit tuturor. În zilele noastre, credincioşii musulmani ţin post, fac rugăciuni, prepară Aşure pe care îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiaşi.
Leave a Reply