Maria Raiciu s-a născut pe data de 06.04.2014. S-a grăbit să vină pe lume deși nu era pregătită pentru bătăliile pe care le avea de înfruntat. Născută prematur, la 29 de săptămâni, 1.300 de grame, 38 cm. lungime și scor Apgar 5, ghemotocul acesta de viață a vrut să arate că nu este doar grăbită ci este și o luptătoare. Deși a avut nevoie de resuscitare timp de 15 minute, Dumnezeu i-a stat alături, dându-i viață.
La trei zile de la naștere Maria s-a confruntat cu: hemoragie cerebrală, convulsii apoi edem cerebral. A petrecut foarte mult timp în incubator, la început ventilată mecanic, apoi pe CPAP, dar după două luni și jumătate de nopți agonizante, nedormite și zile plânse și dureroase plus o mulțime de complicații, copilul a fost externat cu următoarele diagnostice:
– Hipoxie perinatală moderată
– Sindrom detres respiratorie sever
– Hemoragie subependimală
– Edem cerebral
– Acidoză metabolică
– Insuficiență renală acută
– Icter plurietiologic
– Anemie de prematuritate
– Leucomalacie periventriculară bilaterală gr. III-IV
– Ventriculomegalie
– Infecție cu Klebsiella Pneumoniae
– Infecție cu Elisabethkingia Meningoseptica
– ROP std. II, zona II centrală, FOD, boală „plus” (retinopatie de prematuritate)
Acum Maria a împlinit un an. Pe 16 martie a fost internată la Centrul de recuperare neuropsihomotorie pt. copii „Dr. Nicolae Robănescu” pentru recuperare, EEG (electroencefalogramă) și PEV (Potentiale Evocate Vizual). Din păcate, famialia a primit alte vești triste. Măriuca a fost afectată destul de grav de problemele pe care le-a avut, iar acum suferă de:
– Microcefalie
– Spasticitate marcată la nivelul membrelor
– Hipotonie axială
– Modificari ale activității cerebrale în focar (epilepsie)
– Deficit vizual cortical
– Tulburare globală a dezvoltării, predominant motorie
Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că nu poate face tot ceea ce pentru alți copii de vârsta ei e normal, Maria nici nu vede.
Părinții ei, doresc să facă tot ceea ce se poate pentru ca micuța lor să aibă șansa la o viață normală.
Din acest motiv părinții au nevoie de fiecare dintre noi, de inimile noastre generoase, de rugăciuni și de SPERANȚĂ PENTRU MARIA!
Pentru început, Maria are nevoie de un RMN care să stabilească exact nivelul de afectare al creierului după care urmează tratamente costisitoare.
Cu ajutorul Fundației Mihai Neșu și fondatorului centrului Hiperbar din București, Maria va beneficia în mod gratuit de oxigenoterapie hiperbarică.
Părinții doresc să o ducă la Centrul Medical de Recuperare Darin pentru a beneficia de Terapia Intensivă Pediasuit. Costumul Pediasuit a fost special creat pentru paraliza cerebrală, intârzieri în dezvoltare sau leziuni cerebrale traumatice. Acesta ajută la îmbunătățirea pi schimbarea prorioceptivă, reducerea reflexelor patologice și recâștigarea sinergiei patologice musculare.
Ulterior micuța Maria trebuie să ajungă la Sanatoriul Balnear pentru Copii Bușteni. Acolo poate beneficia atât de kinetoterapie cât și de ergoterapie, hidroterapie și oxigenoterapie.
De asemenea, i s-a sugerat ca fiind benefică terapia ABR (Advanced Biomechanical Rehabilitation), un program de reabilitare biomecanică avansată, dupa cum ii spune si numele. Costul unui astfel de program este de 1.800 de euro.
Avem in vedere efectuarea unui test genetic pentru depistarea anomaliilor cromozomiale, ca urmare a sugestiei unui medic pediatru.
Susținătorii Mariei au creat și un grup pe facebook GRUPUL DE INITIATIVA SPERANTA PENTRU MARIA, care poate fi acces la adresa https://www.facebook.com/groups/1417268355255949/. Momentan sunt aproximativ 600 de membri, dar numărul crește.
Impresionant este faptul că persoane cu pensii de Handicap de 200 lei îi donează Mariei și îi promit că toată viața vor dona din pensia lor pentru binele ei. În Vinerea mare a Paștelui, o persoana fără slujbă a dus toți banii din portofel într-o urnă care strânge fonduri pentru Maria. Omul a suferit un accident. I-a explodat centrala în față și a fot pentru o vreme în comă. În acest timp și-a pierdut locul de muncă. Cu fața desfigurată și portofelul aproape gol , omul a găsit puterea de a dona pentru sănătatea micuței Maria Raiciu. Și Primăria din comuna 23 August a promis un ajutor social pentru Maria.
Pentru mai multe detalii puteți lua legătura cu mama Măriucăi: Mihaela Șoacăț, telefon 0752 144 296
O altă persoană de contact este Aygun Abibula (telefon 0747 903 063), o apropiată a familiei.
Și de parcă nu era suficientă problema Mariei, tatăl suferă de hepatita A și nu are voie să facă efort. Cu toate acestea, bărbatul lucrează cu ziua în construcții pentru a câștiga bani pe care îi investește în sănătatea fiicei lui. Mama este casnică și se ocupă în permanență de îngrijirea fetiței.
Donațiile se pot face în următorul cont: RO84 RNCB 0811 1452 3161 0001 – deschis pe numele Șoacăț Mihaela (mama Mariei) la BCR, filiala Mangalia
Cod Swift pentru cei ce doresc să doneze din străinatate este: RNCBROBU
ORICE SPRIJIN DIN PARTEA VOASTRĂ POATE CONTRIBUI LA SALVAREA UNEI VIEȚI!
Leave a Reply