Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia. Asta arată o statistică înfiorătoare la nivel naţional, ceea ce înseamnă aproape cinci milioane de persoane. Potrivit proiectului Strategiei naţionale pentru reducerea sărăciei, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Guvernul vrea să micşoreze, până în 2020, cu aproximativ 400.000 numărul săracilor din România.
Comentariile par de prisos la prima vedere. Totul pare frumos însă greu de realizat. Asta pentru că sărăcia este determinată de venitul insuficient care persistă. În prezent sunt puțini oameni care își pot permite un trai decent.
Conform proiectului așteptările sunt mari.. Însă Guvernul speră ca el să schimbe imaginea României în una a unei țări care face progrese.
„Există un număr semnificativ de comunităţi dezavantajate în care aceste probleme se cumulează, făcând aproape imposibilă întreruperea ciclului excluderii, fără ca membri săi să fie sprijiniţi şi integraţi prin intervenţii din exterior. Prezenta strategie privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei conţine un plan de acţiune care va permite României să înregistreze progrese considerabile în reducerea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale pentru persoanele, grupurile şi familiile vulnerabile în următorii şapte ani. În contextul reacţiilor la aceste provocări sociale, strategia prezintă şi un set structurat de măsuri cu rolul de a asigura atingerea obiectivelor asumate de România în contextul Strategiei Europa 2020.”
sursa: Strategia Naţională pentru Reducerea Sărăciei
Conform unui studiu recent peste 50% dintre români consideră că un venit lunar de minimum 2.000 lei ar fi suficient pentru traiul decent al unei persoane. Totuși, doar un român din 100 declară că banii pe care îi are îi permit să aibă tot ce își dorește.
Leave a Reply